Poradenská společnost Aon, která se celosvětově specializuje na identifikaci podnikatelských rizik a snižování s nimi spojených nákladů, spustila již třetí ročník Průzkumu řízení rizik v České republice a poprvé také na Slovensku. Každoročně se jej účastní několik set významných firem.
Cílem průzkumu je zjistit, jakým výzvám budou české společnosti v letošním roce čelit a jak jsou na ně připraveny. Účastníci získají kromě exkluzivních výsledků i vyhodnocení, jak si jejich společnost vede v oblasti řízení rizik ve srovnání s trhem. K účasti na projektu byly pozvány firmy ze všech oborů a zapojit se je možné také prostřednictvím webových stránek www.rizeni-rizik.cz.
V dnešním turbulentním světě je schopnost předvídat rizika a minimalizovat jejich dopady na podnikání, čím dál důležitější. Z výzkumů Aon vyplývá, že české firmy mají tendenci rizika podceňovat. Index, který ukazuje, jak propracovaný má firma systém řízení a transferu rizik, vloni dosáhl pouze 47 bodů ze 100. Pouze každá šestá firma v ČR má ve své organizační struktuře jasně definovanou pozici pro oblast řízení rizik. Situace se ale rok od roku zlepšuje. „Tento projekt chápeme i jako osvětu. Více než třem tisícovkám organizací, které každoročně oslovujeme, dáváme impuls o rizicích svého podnikání intenzivněji přemýšlet. Nejdůležitějším okamžikem v řízení rizik je totiž jejich uvědomění,“ říká Radovan Škultéty, generální ředitel Aon Risk Solutions ČR.

Právě nyní můžete zjistit, jak je na tom vaše firma. Sběr dat probíhá až do 9. října. Výsledky Průzkumu řízení rizik 2020 budou k dispozici na konci října.